In misiune cu Agentul Certificat energetic

Deja ma vad importanta, trebuie sa lucrez alaturi de agentul special, cu nume de cod Certificat energetic, incep sa uit ca el este persoanjul principal si ca eu…o caratoare de echipament. Ma pregatesc corespunzator, pentru ca fusesem deja atentionata ca iesim pe teren. Nu avea sens sa imi iau pantofi cu toc, sau alte lucruri de genu, pentru ca meseria de carator…era exact cum ii spune numele, caram de colo-colo echipamentul lui.

Cu nasul deja format, ajungem intr-o casa ce se incadra cu usurinta in categoria G, de pe scara noastra de catalogare.

Agentul Certificat Energetic, incepe si explica familiei care este misiunea lui, dar si faptul ca locuinta lor se incadreza in categoria G, folosind cuvinte fandosite si cu expresii de neinteles, mai ca pierde atentia interlocutorilor lui, si cand observa ca toata familia s-a pierdut in expresii greu de inteles, le spune pe intelesul lor ca pot ajunge in categoria A, doar ascultand sfaturile lui.

Le explica faptul ca el ii poate ajuta cu obtinerea unui certificat energetic ieftin, dar si ca tot ce trebuie sa faca este sa asculte indicatiile lui. Le spune si definitia unui certificat energetic –  este un document eliberat in conditiile legii de catre specialisti atestati (auditori energetici), cu valabilitate de 10 ani, care atesta performanta energetica a cladirii/unitatii de cladire, dar si actele necesare obtinerii unui astfel de certificat.

Explicand aceste lucruri, le spune si cateva lucruri despre auditor energetic si definitia acestuia. Explica familiei si care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurga ca sa ajunga de la G la A. Dupa ce a terminat cu explicatiile, si dupa ce le-a subliniat pasii pe care trebuie sa ii urmeza, a ramas sa revina intr-o noua inspectie pentru a le acorda certificatul energetic.

Dupa ce le-a dat certificatul a ramas sa revina dupa o perioada de timp, pentru a vedea cum merg lucrurile. Am revenit impreuna cu Agentul Cerificat Energetic la o noua vizita, si trebuie sa recunosc ca viata acelei familii era schimbata, pentru ca acum nu mai dadeau sume imense de bani la facturile de caldura, si ca acum banii aceia erau folositi in alte scopuri. Trebuie sa mai spun si faptul ca am fost primiti cu bratele deschise, si cu ochii in lacrimi, pentru ca efectiv schimbasem total viata unei familii.

Desi este arogant, foloseste cuvinte pompoase, si ei bine…sunt o simpla caratoare de echipamente, trebuie sa recunosc ca agentul Certificat Energetic este foarte devotat in a face bine, si stie exact ce are de facut cand are de transformat o locuinta din categora G intr-una din categoria A.

Cand Agentul Cerificat Energetic, intra in actiune, trebuie sa faci ca el…pentru ca el stie ce e bine pentru familia si casa ta.

 

Cu acest articol particip la Spring SuperBlog 2017, proba 6.

Leave a Reply