Protectie si siguranta la locul de munca

Despre acest subiect, am mai discutat. Ti-am spus deja parere mea despre acesta si de cred ca este important sa lucram in cadrul unei companii care pune pret pe acest aspect.

Recunosc ca nu am avut pana in prezent incidente de acest gen, si sper ca pana ies din campul muncii sa fiu ferita, dar totusi hai sa trecem in revista cateva aspect privind protectia muncii.

Din punctul meu de vedere, unele aspecte sunt generale, precum: sa nu umbli la un cablu neizolat. Sa lasi pe mana personalului calificat schimbarea surselor de curent. Niciodata nu umbla cu lichide pe langa surse de energie. Sa nu acoperi o sursa de caldura, pentru a evita riscul de incendiu…si lista poate continua, pentru ca stiu sigur ca multe dintre ele le spune orice persoana care face un instructaj SSM.

La actualul meu loc de munca am avut parte de un instructaj in protectia muncii, in adevaratul sens al cuvantului. Mi s-a explicat fiecare punct in parte, si trebuie sa recunosc ca desi stiam o mare parte din ele, nu mi s-a parut plictisitor, ci din contra…interesant.

Aici am auzit prima data deaudit SSM, ce cuprinde si cum se realizeaza. Si trebuie sa recunosc ca desi lucrez de multi ani, aici cu adevarat se resprecta faptul ca nu ai voie fara vesta si bocanci in depozit.

Aspecte importante sau nu, cred ca stii deja ca in zona unui santier in lucru, nu se intra fara echipament: fara casca de protectie si vesta reflectorizanta. Ca in functie de locul de munca, trebuie sa ai halat, si boneta, sau echipamentul prevazut de institutia in care lucrezi.

Eu sunt operator calculator, pentru mine se aplica aceea parte din instructaj in care nu am voie sa umblu la prize, sa tin apa in apropierea surselor de curent, ca este indicat sa iau pauza de cinci minute la fiecare doua ore. Nu am echipament dar totusi ( desi nu este mentionat ) cred ca trebuie sa ai o tinuta decenta.

Recent am auzit de evaluare de risc si recunosc ca dupa ce am citit si m-am informat mi se pare un lucru interesant. Mai ales ca stim deja cat de des se intampla la noi in tara un accident la locul de munca. Te rog totusi sa tii minte si ca drumul spre locul de munca, dar si de la locul de munca spre casa este important, pentru ca daca se intampla ceva cu tine pe drumul specificat in Fisa de Protectia Muncii, acela se numeste accident de munca – dar doar atunci cand nu te abati de la el si se incadreaza in timpul specificat in fisa.

Mi se pare un subiect fascinat, si cred ca de peste tot poti afla informatii utile, de care daca tii cont, ai de castigat. Eu voi tine cont de asta, si voi incarca sa evit companiile ce nu tin cont de protectia muncii.

Leave a Reply