De ce punem grau de Sfantul Andrei?

Azi ma simt de parca as fi dormit si cand m-am trezit anul a trecut pe langa mine…ma simt de parca totul s-a dus cat am clipit si ca nimic important nu s-a intamplat. Azi in data de 29 noiembrie descopar ca mai este putin si vine luna decembrie si implicit sfarsitul anului.

Luna Noiembrie este o luna ciudata totusi una destul de important din punct de vedere al traditiilor. Azi in data de 29 noiembrie se pune grau la incoltit.

Imi aduc aminte de aceasta supersitite inca din vremea copilariei, stiu ca mama mea si tatal meu cumparau grau si se pregateau cu recipiente din timp. Azi a venit vremea sa fac si eu asta cu fetita mea.

Hai totusi sa vorbim despre ce inseamna. Potrivit strabunilor, graul este considerat simbol al belsugului, al prosperitatii, deci..ideea de grau incoltit acolo duce.

Daca ne gandim din punct de vedere religios: ei bine aici vorbim de viata si moarte, cu viata invinge moarte.

Eu una stiam decat prima varianta, aceea de belsug, stiam ca pentru asta se pune sa iti dea un fel de perspectiva asupra anului ce urmeaza. Eu una anul trecut nu am pus, anul acesta a fost cat de cat ok…nu cred in supersitii, dar vrea ca fetita mea sa stie ce este aia traditie, la fel cum a avut grija sa ii explic cum sta treaba cu colindatul.

Iti spun drept a a fost interesant sa pun grau cu ea, i-a placut ideea in sine si s-a implicat. Pot sa iti spun ca nu ma astepam sa fie asa de receptiva si sa o atraga ideea. Si-a pus una cand i-am explicat traditia si ideea in sine si atunci cand a veni taticul ei de la munca, s-a mobilizat si si-a pus intr-un castron si cu el.

Consider ca este important sa transmitem aceste traditii mai departe, dar in acelasi timp sa le si explicam, nu sa le spunem doar ca se pune si atat.

Tu ce parere ai despre acesta traditie, ai impartasit acest obicei cu copii tai? Ai pus grau in aceasta seara? Eu una am pus si abia astept sa iti arat cum arata la finalul anului.

  • Violeta10 decembrie 2020 at 13:43
    Este bine de stiut, multumesc pentru informatie!Răspunde

Leave a Reply